Για να γιορτάσουμε την 200η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση, τιμούμε τη σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών στον αιώνα των επαναστάσεων. Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Αμερικής (1776) ενέπνευσε τους επαναστατημένους Έλληνες που στράφηκαν στο νεοσύστατο αμερικανικό κράτος για στήριξη. Ως κοιτίδα της δημοκρατίας και ως χριστιανικό έθνος που μαχόταν τους Οθωμανούς, η Ελλάδα άξιζε να αναστηθεί και να γίνει ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος.
Εξαιτίας της πολιτικής ουδετερότητας που διακήρυττε το Δόγμα Monroe (1823), ήταν μεμονωμένα άτομα που ανταποκρίθηκαν με θέρμη στο κάλεσμα των Ελλήνων. Μαχητές και εθελοντές ρίχτηκαν στη μάχη στο πλευρό των Ελλήνων, ενώ την ίδια στιγμή ρήτορες, εκπαιδευτικοί, πολιτικοί και οραματιστές ξεσήκωσαν έναν πραγματικό «ελληνικό πυρετό» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελληνικά κομιτάτα συγκέντρωσαν πόρους και οργάνωσαν μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική βοήθεια «για να σώσουν τους Έλληνες», ενώ ιεραπόστολοι έσπευσαν να τους μορφώσουν. Το φιλανθρωπικό ενδιαφέρον δεν σταμάτησε με το τέλος της Επανάστασης. Οι Αμερικανοί ξαναγύρισαν στην Ελλάδα για να συντρέξουν τους πρόσφυγες της Κρητικής Επανάστασης του 1866.
Τα πάθη των σκλαβωμένων Ελλήνων στη διάρκεια της Επανάστασης προκάλεσαν έντονη διαμάχη σχετικά με τη δουλεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, φέρνοντας στο προσκήνιο του αγώνα της Ελλάδας τις δικές τους αγωνίες και ανησυχίες.